"Programmet har rätt bild av IT-arkitektrollen”

När Sandra Jonsson, IT-arkitekt på UMU, fastnade för kursen Certifierad IT-arkitekt Master hos Dataföreningen Kompetens var det för dess syn på arkitektrollen. Den verkade också vara den bästa på marknaden.

Sandra Jonsson är ny i rollen som IT-arkitekt på Umeå universitet. För att få en bra grund att stå på sökte hon och hennes arbetsgivare efter en bra kurs att gå. Efter en tids sållande fastnade de till slut för Certifierad IT-arkitekt Master på Dataföreningen Kompetens.

– Blir man skickad på en utbildning ska det vara något vettigt som man lägger tiden på och att det ska ge nytta på arbetsplatsen, så det blir välinvesterade pengar. Dataföreningen Kompetens utbildning var den vi tyckte verkade ge mest, berättar Sandra Jonsson.

I grunden en strategisk roll

Hon är relativt ny i sin roll och sitter med ansvar över IT-arkitekturen på Umeå universitetsbibliotek. Framförallt var det utbildningens syn på arkitekturrollen hon fastnade för. Certifierad IT-arkitekt Master utgår från Iasa:s fyra rolldefinitioner: mjukvaruarkitekt, lösningsarkitekt, infrastrukturarkitekt och verksamhetsarkitekt.

– Många har så olika definitioner av vad IT-arkitektur egentligen innebär. Programmet trycker på arkitekturrollen som den som ska länka verksamheten med IT-verksamheten. I grunden handlar det om strategi och kunna leverera lösningar som är för verksamhetens bästa. Den bilden hade jag själv från början och nu har jag fått den bekräftad, säger hon.

Certifierad IT-arkitekt Master varvar teori och praktik och går igenom olika principer och metoder för hur du utformar, beskriver och värderar arkitekturer. Hela utbildningen utgår från ett praktiskt case och deltagarna ges även möjligheten att studera deras egna verksamhet.

Utbildningen är tolv dagar lång och uppdelad i sex block om två dagar. Med personlig handledning genom hela utbildningen har du ett nära stöd, även mellan lärotillfällena. Dessutom medverkar ett tjugotal experter som presenterar fördjupningar inom sina specialområden.


Pedagogiskt upplägg

Sandra har hittills gått två av de sex blocken och hennes intryck så här långt är bara gott.

– Upplägget med separerade tillfällen är tilltalande. Eftersom det är ett stort och komplext område så behövs det verkligen att man inte kör för intensivt. Som deltagare åker du hem, reflekterar och kommer tillbaka med frågor. På så vis får man ut det mesta av det.

Hon berättar att hon har stor nytta av den praktiska inriktningen i utbildningen. Ett mycket bra komplement till hennes universitetsstudier i IT-arkitektur där en större del av utbildningen handlade om teoretisk problematisering kring begreppen.

Tydlig verklighetsförankring

– Utbildningen har ju över 20 yrkesverksamma personer inblandade som ger en verklighetsförankring med reella utmaningar och aktuella frågeställningar direkt från yrkesvärlden. Att få lyssna på dessa, hur de arbetar och vilka lösningar de har hittat, blir dessutom en genväg. Istället för att testa allt själv och lära sig den långa vägen.

Sandra rekommenderar utbildningen till alla som är nya inför IT-arkitekturen. Men även de mer erfarna har nytta att hämta hem, menar hon.

– Har du en specifik roll, till exempel lösningsarkitekt, är det lätt att lösningarna du utformar baseras på ett isolerat perspektiv. Då är det bra att kursen ger en helhetsbild av it-arkitektur som disciplin, visar hur allt hänger ihop och hur det grundar sig i verksamhetens krav, avslutar Sandra Jonsson.



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!