Tre svårigheter i din digitaliseringsutmaning

Tre svårigheter i din digitaliseringsutmaning

Digitala transformationer kräver programledare som kan kombinera affärsmannaskap med teknisk förståelse och organisatoriska utmaningar.

Den digitala utvecklingen ändrar förutsättningar för hur organisationer bedriver sin verksamhet och kräver att digitalt integreras in i alla aspekter av verksamheten. Genomslaget av digitaliseringen går på tvärs över flera organisatoriska enheter och är av sådan karaktär att en enskild enhet själv inte klarar av att genomföra transformationen.

programledning 

Förändringar går på tvären i organisationen

Det är viktigt att förstå de inbyggda svårigheter som finns för digitaliseringsprojekt att driva förändringar på tvärs i en organisation. 

  • Organisationer behöver förstärka sina förmågor inom tre huvudområden: 
  • Förändringskompetens
  • Kvalitet på den digitala lösningen som ska implementeras
  • Acceptans hos den mottagande organisationen

Alla tre komponenter är lika viktiga och har beroenden till varandra. Rollen Programledare får idag en ökad betydelse med den speciella kunskapen som rollen innehar i hur man driver digitalisering effektivt.

Digitaliseringen integreras i samtliga aspekter av verksamheten

Komplexiteten i förändringarna ökar och gapet till organisationernas förändringsförmåga ökar. Digitala transformationer kräver därför programledare som kan kombinera affärsmannaskap med teknisk förståelse och organisatoriska utmaningar. När digitaliseringen börjar integreras i samtliga aspekter av verksamheten och påverkar allt från kanalstrategier, processer och data till den operativa delen av verksamheten kan vi inte riskera att fortsätta med den dåliga träffbild på att leverera förväntade effekter som dagens projekt uppvisar.

Behov av snabba förändringar

Organisationers behov av snabba förändringar har aldrig varit så stora som i dag. Man behöver utveckla en kunskap i hur man driver digitalisering effektivt, som tar hänsyn till existerande affärs- och verksamhetsmodeller, som integrerar projekt- och utvecklingsmodeller, och som håller ihop alla effekter som går på tvärs i organisationen.

Eller för att citera Peter Greenwood, group executive director— strategy, CLP Group, i en undersökning som The Economist genomförde 2013:

Companies fail or fall short of their potential not because of bad strategies, but because of a failure to implement good ones

Anders Persson

Anders Persson har mångårig ledar- och konsulterfarenhet av förändringar av teknik, information och arbetssätt inom IT-verksamhet. Han är van vid hur genomgripande förändringar ställer krav på teknisk förståelse och organisatoriska utmaningar.

Anders har varit involverad i flera komplexa förändringar såsom uppbyggnad av olika typer av IT verksamheter från grunden men också som programledare för en av de större avregleringarna.

Steve Brdarski

Steve Brdarski har lång erfarenhet av komplexa transformationsprogram av varierande karaktär inom olika typer av branscher.

Steve utvecklar best practices och metoder för hur IT-baserade affärstransformationer kan genomföras i praktiken, och coachar och rådger kunder på exekutiv nivå inom projekt-, program- och transformationsledning med fokus på affärsstrategiernas koppling till strukturer och IT-stöd.



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!