Uppdaterad certifiering av affärsarkitekter

Uppdaterad certifiering av affärsarkitekter

Design av affärsmodeller har blivit en central del av modern affärsutveckling. Hur erbjudanden realiseras och görs tillgängliga har blivit lika utslagsgivande som egenskaperna hos de produkter eller tjänster som företag och organisationer erbjuder. Därför finns en stor efterfrågan av kompetens i design och implementation av affärsmodeller.

Behöver din verksamhet se över sina affärsmodeller? Ja, sannolikt. Offensiva företag driver idag vidareutveckling på flera fronter, affärsmodeller är en av de viktigaste.

Du har väl inte missat att vi har ett frukostmöte inför starten?

Självklart förbättras och anpassas värdeerbjudanden kontinuerligt, pådrivet av teknikutveckling och konkurrens. Det nya sedan cirka tio år tillbaka är att affärsmodellerna för att producera och nå ut med värdeerbjudanden förändras i lika hög takt. Här är digitaliseringens möjligheter drivande.

Rollen som stödjer affärsledningen

Och det är här arkitekturer kommer in i bilden. Även på denna nivå är kvalitetsattribut av stor betydelse för att framtidssäkra investeringar. Affärsarkitekten är rollen som stödjer affärsledningen i analysen och utvecklingen av affärsmodeller.

Alexander Osterwalder 

Rollen är idag etablerad och lönenivån i senaste lönebarometern från Eastbrook Information Lab ligger på över 58 000 kronor. Dataföreningen Kompetens erbjuder ett certifierande program för affärsarkitekter.

– Sedan hösten 2006 har vi certifierat drygt 350 affärsarkitekter, berättar Marie Ställvik Sandberg som är vd på Dataföreningen Kompetens. Nu har vi renodlat innehållet och lanserar en uppdaterad certifiering i samarbete med konsultbolaget IRM Business Innovation.

Nydanande ramverk

Det nya kursinnehållet är baserat på Alexander Osterwalders ramverk och fokuserar mer än tidigare på analys och innovation av affärsmodeller och mindre på processutveckling.

Alexander Osterwalders nydanade visuella tänkesätt har blivit en de facto-standard för innovationsarbete med affärsmodeller.

En annan viktig skillnad är att innehållet inte längre är knutet till en specifik process för att realisera affärsmodeller. I övrigt är kompetensprofilen i stort densamma som tidigare.

The Business Architect Program by The Swedish Computer Society and IRM Business Innovation builds on our methodologies and tools for business model and value proposition design.

This program is an excellent example of the practical application and integration of our methodologies to help practitioners increase their performance and produce better results. It applies to both small and large organizations alike.

– Alexander Osterwalder

– Vi har samarbetat med Alexander Osterwalder under flera år, säger Robert Elm från IRM som är ny programansvarig. Det vi tillför certifieringsprogrammet är metoder och ramverk som företag över hela världen använder.

Den första kursomgången startar 24 mars 2015. För kursdeltagare som är certifierade enligt det tidigare programmet kommer en kortare uppdateringskurs för uppgradering till den nya certifieringen – DFK CCA Master.

Utbildningsledare

Robert ElmRobert Elm är konsult och kursledare med passion för affärs- och verksamhetsarkitektur. Har lång erfarenhet från affärs-, produkt- och ledarutveckling inom både industri- och tjänstesektorn i Europa och Asien.

Programmet omfattar åtta dagar fördelade på fyra tillfällen om två dagar vardera, förlagda till internat. Före kursstart ingår en onlineutbildning utvecklad i samarbete med Alexander Osterwalder. Innehållet är uppbyggt efter de olika faserna i utvecklingen av en affärsmodell:

  • Mobilisera de resurser och kompetenser som krävs för att hitta möjligheterna i omvärlden och internt
  • Förstå affären genom att analysera och fördjupa kunskapen om kunder, konkurrenter och teknik
  • Designa och testa alternativa affärsmodeller till dess att du hittat den som fungerar på marknaden
  • Implementera vald prototyp i organisationens processer och förmågor
  • Förvalta den nya affärsmodellen genom att anpassa och modifiera den utifrån hur marknaden reagerar

I samarbete med

IRM 



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!