Använd workshopledning för att överbrygga silos

Använd workshopledning för att överbrygga silos

Jag har nyligen hjälpt en myndighet att skapa handlingsplaner i samband med ett klimatarbete. Utmaningen med mål och handlingsplaner är att få dem så konkreta och engagerande att de inte bara blir skrivbordsprodukter!

Det viktiga i det här uppdraget var att skapa en fruktbar dialog mellan olika kompetenser från t. ex. Naturvårdsverket, Länsstyrelsen, universitet, Tillväxtverket, kommuner m. fl. för att på det sättet hitta nya och i vissa fall innovativa idéer som ska lägga grunden för en handlingsplan.

Vi arbetade med att utveckla och visualisera en handlingsplan med huvud- och delmål samt ett antal huvudaktiviteter som skulle ta oss till de gemensamma målen.

Det här gjordes i tio olika stationer med varsin stor visuell affisch på väggen vid varje station. Under workshopen roterade deltagarna mellan ett antal olika stationer och fick då möjlighet att diskutera och skapa nya förslag och idéer i många olika konstellationer av människor, roller och kompetenser. Samtidigt hade de en tydlig visuell struktur för vad de skulle åstadkomma tillsammans. 

Som i många fall fanns en viss skepsis till en början. Exempelvis ”Hur ska vi kunna nå ett gemensamt resultat, vi har så olika utgångspunkter?” och ”Det kommer att ta för lång tid!” osv.

Därför var det extra roligt att efteråt höra några av de ursprungliga skeptikerna som var enormt glada över att kunna föra konstruktiva diskussioner över de normala funktions- och myndighetsgränserna och kunna hitta nya konstruktiva idéer för detta (för oss alla) enormt viktiga område. Idéer som det krävs ett flertal olika kompetenser och bakgrunder för att få fram!

De stora vinsterna som metoderna och workshopledningen gav i det här uppdraget var:

1. Överbrygga "silos" och hindrande funktionsgränser

Genom att samla ett stort antal människor från ett flertal olika myndigheter, företag, institutioner osv. med olika kompetens och bakgrund och på ett välplanerat och strukturerat sätt skapa diskussioner och idéutveckling.

För att göra detta krävdes dels sakkunskap och dels kunskap om hur man planerar och genomför olika typer av workshops. På kurserna i workshopledning får du lära dig hur du planerar och genomför olika typer av workshops.

tavla2 

2. Skapa engagemang och en vilja att bidra med hjälp av visualisering och en tydlig struktur

En tydlig struktur och en visuell presentation och dokumentation av vad som ska åstadkommas, gör det lättare för deltagarna att fokusera på erfarenhetsutbytet och att styra diskussionerna mot ett gemensamt mål.

En visuell dokumentation ger även resultatet en ytterligare dimension som skapar engagemang.

På fördjupningskursen i workshopledning får du träna dig på just grafisk facilitering och visuella metoder för mål- och strategiarbete.

3. På ett tidseffektivt sätt använda människor med olika kompetens och bakgrund för att gemensamt lösa ett problem och hitta nya lösningar och idéer

Med hjälp av visuella metoder för mål- och strategiarbete skapas en arena för människor med olika kompetenser och bakgrund att mötas, diskutera och konkretisera detta i en visuell handlingsplan – en ”Road Map”.

På fördjupningskursen workshopledning får du lära dig ett flertal olika metoder för den här typen av uppdrag, du får träna dig på att välja rätt metod i rätt situation och öva dig i att workshopleda de

Ann ErvikAnn Ervik har en lång erfarenhet av att arbeta med Workshopledning i samband med olika typer av verksamhets- och tjänsteutveckling. Hon arbetar även med utbildning i process- och verksamhetsutveckling, kravhantering, workshopledning m m. 

Jag vill läsa mer om Workshopledning grund

Jag vill läsa mer om Workshopledning fördjupning



Kontakta mig!

Vill du veta mer? Fyll i din e-post så kontaktar vi dig inom kort!

Jag samtycker till behandling av mina personuppgifter i enlighet med vår personuppgiftspolicy.

Tack för visat intresse

Vi kommer att kontakta dig så fort som möjligt!