Elinor Falkman fyller våra Hybrida klassrum med retorik
Publicerad 16 februari 2021
Hennes föreläsningspass har beskrivits som utmanande och givande på samma gång. Retoriken är både hatad och älskad, farlig och underbar. Inte minst också användbar och högst aktuell. Kanske är det den tveeggade upplevelsen av ämnet som gör det så spännande.
Elinor Falkman från Falkman Råd & Retorik är retorikexpert och håller föreläsningar i ämnet som en del av programmen Certifierad Chefsarkitekt, Certifierad CIO och Certifierad Data scientist. Våra hybrida klassrum har varit aktiva i snart ett år och vi undrar hur det fungerar att lära ut detta tvärfunktionella ämne i ett klassrum som är delvis fysiskt och delvis digitalt?
När det gäller retorik brukar man ju prata om allt från hållning, kroppsspråk och tajming. Fungerar det att göra digitalt? Hur är det att vara ensam föreläsare i våra lokaler och ha deltagarna på länk?
Det funkar alldeles utmärkt att göra det digitalt, men det är klart att det är en utmaning. Det är det ju å andra sidan att stå i en föreläsningssal eller på en scen också. Den största utmaningen är nog att lyckas fånga och hålla uppmärksamheten hos de som lyssnar. Det är mycket som pockar på uppmärksamheten hos de som jobbar hemma och sitter framför skärmen. Katter som går över tangentbordet, barn hemma, tvättmaskiner, pushnotiser och grannar som borrar. Dessutom blir vi skärmtrötta fortare än om vi ses live. Men det finns knep för att upprätthålla uppmärksamheten hos deltagarna en hel dag digitalt.
Lokalerna hos er på Dataföreningen kompetens är luftiga och bra för ändamålet och jag känner mig inte ensam, jag ser ju alla mina deltagare på den stora skärmen framför mig. Dessutom är en tekniker alltid närvarande och sköter ljud, ljus, kamera, chatt och teknik. Det är underbart! Då kan jag fokusera på mitt jobb.
Retoriken är ju 3000 år gammal, så den har gått igenom ganska många förändringar genom åren.
Förra veckan hade du ett pass med deltagare från programmen Certifierad chefsarkitekt och Certifierad CIO. Hur var dagarna upplagda?
Det är en dag rik på lärdom (läs: intensiv). Vi håller som regel på från 9.00 – 17.00 med 45 minuters lunchpaus och flera kaffepauser/bensträckare under dagen. På förmiddagen föreläser jag om retorikens grunder, hur man övertygar och hur man får folk att lyssna. Hur du lyckas beskriva svårförklarade saker så att folk förstår och kommer ihåg. Efter det går vi igenom den dispositionsmodell som deltagarna ska jobba med resten av dagen. En varumärkesskyddad struktur för hur du håller en pitch/argumentation/säljgenomgång som verkligen funkar (sa hon ödmjukt). Modellen heter Falkmans Trappa.
Deltagarna håller sedan förändringspitchar knutna till sin jobbsituation enligt trappan under två omgångar efter lunch. De får feedback av mig och utmanas kring retoriskt språk, argument och spänning i sin pitch. När dagen är slut har deltagarna en färdig pitch att ta med sig till arbetsplatsen om något de vill förändra, förnya, förbättra eller införa.
Föreläsningarna är ganska lika till grunden oavsett vilket program föreläsningen ingår i, men deltagarna varierar ju innehållet i oändlighet med ämnen till sina pitchar. Det är aldrig samma sak och det är aldrig tråkigt. De lär sig mycket av att lyssna på varandra och det brukar vara givande att diskutera vilka argument som passar bäst till vilken målgrupp.
Har du fått några nya insikter kring retorik som teknik i samband med att du har haft flera digitala föreläsningar?
Ja, det är spännande. Retoriken är ju 3000 år, så den har gått igenom ganska många förändringar genom åren. När kvinnor fick prata, när man började använda sig av manus, när radion kom och man inte längre såg den som pratade, när TVn kom och så vidare. Retoriken har överlevt allt och är grundläggande i vår mänskliga kommunikation.
Det digitala bjuder på nya utmaningar i och med att det kom så snabbt och tvingande. Många andra förändringar har ju skett gradvis och långsammare. Den största insikten är nog just detta med att hålla uppmärksamheten hos de som lyssnar - det är mer utmanande digitalt. Och du måste anpassa dig efter de nya förutsättningarna. Om man enbart överför en ”vanlig” liveföreläsning och gör den digital, så har man nog skapat sig en hel del problem, är jag rädd.
Vem behöver kunna hantera retorik på sin arbetsplats? Har du något första tips till den som vill börja se över och vässa sina retoriska grepp?
Oj, vem behöver INTE retorik? Den som någon gång öppnar munnen och vill få någon eller några andra att göra som den vill behöver retorik. Oavsett om det handlar om en ny kaffemaskin, ett nytt system, bättre lön, få saker i tid, det bästa lunchstället eller att få ledningsgruppen att investera tid och pengar i ditt projekt/förslag/team.
Härmas är ett bra tips! Ser eller hör du någon som gör eller säger någonting bra? Skriv ner det och använd det när tillfälle ges. Så gör alla de stora retorikerna. Förbered dig när det är något som är viktigt för dig. Ingen blir bra på padel, gitarr eller retorik utan träning. Du kan också gå en retorikkurs eller utbildning som innehåller retorik så att du får metod, teknik och övning.
När ser vi dig i TV-rutan nästa gång?
Förr än ni anar! Håll utkik i Nyhetsmorgon på TV4.
För mer läsning om Falkman Råd & Retorik
falkman.se
@Elinorfalkman
fb: Falkman Råd & Retorik