Microsoft slapp lämna ut data
Publicerad 10 oktober 2016
Sven-Håkan Olsson, lärare i kursen "Molntjänster – arkitektur, säkerhet & juridik" skriver om den viktiga moln-nyheten som försvann i sommarledigheterna.
Många vågar inte använda molntjänster på grund av osäkerheten över var datat verkligen lagras och vem som kan komma åt informationen - må det så vara hackers, olika länders juridiska myndigheter eller spioner.
Man brukar säga att en utväg är att ange att molntjänsten måste lagra inom EU (samt EES). Men Microsoft fick en utlämningsbegäran från amerikanska juridiska myndigheter om att de måste lämna ut molndata trots att lagringen hade skett på Irland, dvs inom EU. Detta med motiveringen att bolaget är USA-ägt. Microsoft överklagade.
14 juli, mitt i sommarledigheterna kom rättsutslaget: Microsoft slapp lämna ut sin data!
Potentiella molntjänstköpare kan förstås fortsätta vara försiktiga och välja svenskägda tjänster med lagring helt inom Sverige, men även lagring inom EU borde rimligen nu vara okej också. Förutsatt att rättsfallet inte tas upp i högre instans...
Sedan finns det förstås de gamla etablerade sätten som att juridiska myndigheter i olika länder kan (och bör, får man väl säga) samarbeta, då de vänder sig till motsvarande juridiska myndigheter i det andra landet. Exempelvis finns Mutual Legal Assistance Treaty. Fördelen här är förstås att det är en noggrannare hantering och också vanligen mycket mer transparent.
Sven-Håkan Olsson arbetar i dagsläget mycket med en läsplattetjänst för bolagsstyrelser och nämnder, Styrelsemöte.se och Socialjour.se. I övrigt är han oberoende konsult som arbetar med att kombinera verksamhetsnytta med teknikhöjd.
Han har flera gånger utsetts till en av "Sveriges topputvecklare" av Computer Sweden och håller regelbundet kurser här på Dataföreningen Kompetens.
Den 13 oktober är det dags för 2-dagars kursen Molntjänster – arkitektur, säkerhet & juridik med Sven–Håkan.
Mer info och anmälan