Kan en systemförvaltare bli IT-arkitekt? Neha Grundströms resa mot en ny karriär
Publicerad 8 januari 2025
Utan utvecklarbakgrund valde Neha att själv finansiera sin IT-arkitektutbildning. Här berättar hon om sitt karriärbyte och vad hon lärt sig på sin väg mot den roll som lösningsarkitekt hon har idag.
När Neha Grundström bestämde sig för att utbilda sig till IT-arkitekt hade hon redan flera års erfarenhet av IT-branschen. Som systemförvaltare hade hon stött på många av de problem och utmaningar som arkitektrollen är till för att lösa. Men vägen dit var inte självklar – hon saknade utvecklarbakgrund och valde att själv finansiera sin utbildning. Här berättar hon om sitt karriärbyte och vad hon lärt sig längs vägen.
Från systemförvaltare till arkitekt
Neha beskriver sig själv som en problemlösare. I rollen som systemförvaltare arbetade hon nära systemen, såg till att de fungerade smidigt och hanterade supportärenden. Men ju längre hon jobbade, desto tydligare blev det att hon ville förstå systemen på ett djupare plan.
– Som systemförvaltare handlade mitt arbete om att hålla systemen igång, men jag märkte hur ofta problemen i systemen påverkade användarna och vardagen. Jag ville kunna ta ett steg bak och arbeta mer strategiskt – att bidra till att systemen byggs på rätt sätt från början, så att problemen kan förebyggas. Det var då jag började titta på IT-arkitektrollen.
Hennes bakgrund gav henne en bred bas att stå på, även om hon inte hade någon tidigare erfarenhet av programmering. Hon menar att det inte behöver vara ett hinder för att bli en framgångsrik IT-arkitekt.
Läs mer om utbildningen
Att våga investera i sin utveckling
Neha valde att finansiera sin utbildning själv, en investering som hon inte tog lättvindigt. Beslutet att gå IT-arkitekt Master byggde på en vilja att styra sin egen utveckling.
– Jag visste att utbildningen skulle kosta mycket, men jag ville inte vänta på att en arbetsgivare skulle erbjuda mig den möjligheten. Det kanske aldrig hade hänt. Så jag tog steget och satsade på mig själv.
Vägen till att landa ett jobb som IT-arkitekt utan programmerarerfarenhet var inte utan svårigheter. Neha finansierade utbildningen genom konsultuppdrag och navigerade genom pandemin med ett jobb som systemförvaltare. När ekonomin återhämtade sig tog hon steget fullt ut, och idag arbetar hon som IT-arkitekt – precis som hon hade planerat.
”Jag trodde att det skulle ta rätt många år att tjäna in utbildningen, men det kommer gå på mindre än två.”
Vad gör en bra IT-arkitekt?
Utbildningen gav Neha insikter om vad som krävs av en IT-arkitekt, utöver teknisk förståelse.
– Rollen handlar mycket om att kunna kommunicera med både tekniker och verksamhet. Du måste kunna lyssna på användarnas behov och samtidigt förstå den tekniska lösningen. Det handlar inte bara om att bygga ett system som fungerar, utan också om att det ska vara användarvänligt och stabilt.
Hon beskriver också vikten av att våga släppa sitt tekniska djup för att få en överblick över hela systemlandskapet.
– Som arkitekt behöver du tänka på hela kedjan, inte bara på detaljerna. Det handlar om att se till att alla delar hänger ihop och att lösningarna fungerar i praktiken.
Snabb återbetalning av investeringen
För Neha gick det snabbare än väntat att tjäna in kostnaden för utbildningen. Med sin nya roll som IT-arkitekt och kunde hon konstatera att beslutet att självfinansiera sin utbildning var rätt.
– Jag trodde att det skulle ta rätt många år att tjäna in utbildningen, men det kommer gå på mindre än två. För mig blev det ett kvitto på att jag hade valt rätt väg.
Råd till andra som vill bli IT-arkitekter
Neha är tydlig med att arkitektrollen kräver ett stort engagemang och nyfikenhet.
– För att bli IT-arkitekt behöver du vara intresserad av att lösa problem och förstå helheten. Du behöver också kunna prata både IT och verksamhet – vara en brygga mellan de två. Om du är nyfiken och vill lära dig är det en väldigt givande roll.
Hennes sista råd? Våga ta steget.
– Vill man något får man inte vara rädd för att prova. För mig var det värt det att satsa på utbildningen och min egen utveckling.
Faktaruta: Certifierad IT-arkitekt Master
Utbildningens längd: 12 dagar fördelade över ca 6 månader
Målgrupp: Inte bara du som redan arbetar som IT-arkitekt!
Utbildningsformat: Föreläsningar, praktiska övningar, grupparbeten, hemuppgifter och uppsatsskrivning
Innehåll:
- Verksamhetsnära arkitektur
- Teknisk IT-arkitektur
- Metoder och arkitekturutvärdering
- Tjänster, integration och informationssäkerhet
- Styrning av IT-arkitektur samt ledningens syn på IT-arkitektur
Examen: Certifierad IT-arkitekt efter godkänd examination
Kursplats: Stockholm & online
Pris: 94 500:-
Spana in Certifierand IT-arkitekt Master utbildningen