Vad gör en chefsarkitekt?
Publicerad 15 april 2025
Chefsarkitekten har en nyckelroll i att få strategi, IT och verksamhet att samspela. Genom att ta ett helhetsgrepp om arkitekturarbetet bidrar chefsarkitekten till att förändringsinitiativ blir hållbara, prioriterade och långsiktigt värdeskapande.
I den här artikeln går vi igenom vad rollen innebär, vilka förväntningar som finns och hur du kan utvecklas till en tryggare och mer strategisk chefsarkitekt.
Vad är en chefsarkitekt?
En chefsarkitekt har ett övergripande ansvar för att säkerställa att organisationens arkitektur – vare sig det handlar om IT, verksamhet, information eller affär – hänger ihop och stödjer verksamhetens mål. Rollen innebär att sätta riktning, bygga samverkan mellan olika delar av organisationen och driva långsiktig hållbar utveckling.
Chefsarkitekten fungerar som en brygga mellan strategi och genomförande, med förmågan att tala både affärens och teknikens språk.
Därför är rollen viktigare än någonsin:
- Ökad förändringstakt: Organisationer behöver snabbare kunna anpassa sig till nya krav och möjligheter
- Komplexa IT-miljöer: För att undvika silos och ineffektiva system krävs en samordnad arkitektur
- Krav på helhetssyn: Isolerade initiativ riskerar att motverka varandra om ingen har det övergripande ansvaret
En skicklig chefsarkitekt kan skapa ordning i komplexitet och bidra till att investeringar faktiskt leder till värde.
För vem är rollen aktuell?
Chefsarkitektrollen riktar sig till dig som är verksamhetsarkitekt, IT-arkitekt, affärsarkitekt eller har annan strategisk roll inom verksamheten. Du har ofta en bakgrund inom något av arkitekturområdena och har fått eller är på väg att få ett utökat ansvar för att leda arkitekturarbetet i en större kontext.
Varför behövs rätt stöd i rollen?
Många som kliver in i chefsarkitektrollen har en gedigen bakgrund inom IT- eller verksamhetsarkitektur. Men att ta sig an rollen innebär ofta ett steg uppåt från ett expertområde till ett uppdrag som rör strategi, ledningssamverkan och ett mer övergripande ansvar.
Det innebär nya krav på att skapa förutsättningar, bygga samsyn, prioritera rätt och kunna driva arkitekturarbetet med både kraft och ödmjukhet. Samtidigt är uppdraget sällan tydligt definierat. Mandatet kan vara oklart, ansvaret utspritt och förväntningarna höga.
För att lyckas i rollen behövs en gemensam grund att stå på. Det handlar om beprövade metoder, konkreta verktyg och förståelse för hur arkitekturen faktiskt kan skapa värde i organisationen.
Vill du ta nästa steg i din roll som chefsarkitekt?
Läs mer om Certifierad Chefsarkitekt här
En tidigare deltagare om utbildningen:
Jag har fått med mig så mycket mer än jag förväntade mig. Ögonöppnare, tankeställare och nya kluriga vinklingar har stått som spön i backen genom hela utbildningen. Det känns fantastiskt att få komma hem och applicera all denna nya kunskap på jobbet, det går inte att misslyckas att göra en positiv skillnad med allt den här kunskapen i tanken.
– Kristina Blomqvist, Region Skåne, 2024